Voetbal Vereniging Ruinerwold

Verslag Zandhuizen - VVR met foto's.

Geen vipruimte, grote tribune, dure muziekinstallatie of andere tierelantijnen. Zandhuizen laat zich samenvatten met één veld, twee grote doelen, een simpele kantine voorzien van alle basisbehoeften en gastvrije clubmensen. 'Typisch voor zo'n dorpje met 150 inwoners', aldus assistent trainer René van Oost. Dit klopt dan weer niet. Zandhuizen telt anno 2021 335 inwoners. 
 
In de competitie telt Zandhuizen 6 punten uit 4 wedstrijden en een ongeslagen status. Een ploeg om rekening mee te houden dus. Zandhuizen had daarnaast meerdere troeven achter de hand. Allereerst doelman Jeffrey Krol, het jongere broertje van Ruinerwold hoofdtrainer Johnny Wassenaar. Het gevaar was aanwezig dat hij de selectie had ingelicht over de tactische plannen van Johnny. Ten tweede was daar de ervaring van de gastheren. Met een gemiddelde leeftijd van pakweg 32 jaar kent het de wetten van het amateurvoetbal als geen ander. En tot slot de grootste troef: de grasmat. Waar het de mensheid circa 2,4 miljoen jaar kostte om te transformeren van 'Jagers en verzamelaars' naar 'volwaardig mens', moest Ruinerwold vanmiddag in een warming up van 30 minuten de omgekeerde weg bewandelen. Dit lukte wonderwel en om 14.00 waren de rood-witte benen gewend aan de unieke mix van permafrost en toendra: de jacht op 3 punten kon beginnen. 
 
Beide teams kwamen al ruim voor 14.00 uur het veld op, waar al snel een goede reden voor bleek. Wie een fan van oorlogsfilms is kent het wel: manschappen die op één lijn staan en bezielend worden toegesproken door een commandant. Scheidsrechter Vellekoop is duidelijk een groot fan. Hij hield met overgave een betoog over respect, sportief spel en het naleven van de regels. Een mooi stukje beleving van de leidsman, dat ervoor zorgde dat iedereen direct scherp was. 
 
Stipt om 14.00 uur trapten de Ruinerwoldse stormtroepen met een lichte 'Full Metal Jacket'-vibe in de benen af. De woorden van Vellekoop hadden duidelijk geholpen want Ruinerwold dwong Zandhuizen gelijk in de achteruit. Stijn Smid en Kevin Loof kregen mogelijkheden, maar hadden het vizier nog niet helemaal op scherp staan. Zandhuizen hanteerde een duidelijke loopgraven tactiek: inzakken, ingraven - slim gebruik makend van het terrein - en toeslaan waar mogelijk. Na de mindere openingsfase liet Zandhuizen zich dan ook zien via enkele sluwe counters. De thuisploeg werd desalniettemin te weinig gevaarlijk en Ruinerwold vergat zich te belonen. De grensrechter van Zandhuizen vatte de eerste helft goed samen: 'Ruinerwold moet het wat slimmer uitspelen.' 
 
In de tweede helft werd Ruinerwold sterker. Het had duidelijk de woorden van de Zandhuizen grensrechter ter harte genomen. Dat zijn woorden zo goed in ontvangst werden genomen zorgde vlak na rust mogelijk voor een moment van berouw, want een Ruinerwolds doelpunt vond geen doorgang na een onverwachts vlagsignaal. Scheidsrechter Vellekoop volgde het vlagsignaal op, waarna hij een splitsecond later een extra spits in het veld aantrof. Waar de leidsman eerst nog twijfelde of hij wellicht Roberto Baggio in de opstelling over het hoofd had gezien, besefte hij al snel dat het om hoofdtrainer Johnny Wassenaar ging. Na een kort onderonsje keerde de rust terug in Zandhuizen en bleef de brilstand nog even op het scorebord. 
 
In de 63e minuut wist Ruinerwold toch de ban te doorbreken. Loof bracht Smid in stelling, die diagonaal binnenschoof: 0-1. Dit was ook direct het startsein voor een enerverend laatste half uur. Zandhuizen gooide de schroom van zich af en ging meer vooruit voetballen. Ruinerwold kreeg op zijn beurt voldoende kansen om de score te vergroten, maar een mix van matig afronden, goed afronden maar nog beter keeperswerk van Krol én een dosis pech zorgden ervoor dat een uitbreiding van de score uitbleef.
 
Zo bleef het tot diep in blessuretijd spannend en kreeg het publiek waar voor haar geld. Na 93 minuten strijd klonk het eindsignaal verlossend in de Ruinerwoldse oren en verloor Zandhuizen haar ongeslagen status. De gastheren hadden gestreden voor wat het waard was, maar eerlijk is eerlijk: Ruinerwold was de betere ploeg. De moeder van Johnny en Jeffrey toonde zich gematigd tevreden. Stiekem hoopte ze op een overwinning voor haar zoon Jeffrey, maar ze gunde het Johnny ook van harte.  
 
Al met al een mooie middag, bij een prachtige club. Aankomende zondag speelt Ruinerwold opnieuw een zeer boeiende wedstrijd. Koploper Havelte komt naar Ruinerwold, een duel dat garant staat voor spektakel. Naar verluid wordt er daarnaast ook druk gewerkt aan een gezellige middag in de kantine, dus een reden om zondag niet naar het sportpark te komen is er in principe niet.
 
Tot zondag!
Verslag 


  Terug
Deel dit met anderen