Voetbal Vereniging Ruinerwold

Verslag met foto's bekerwedstrijd Ruinerwold - D'Olde Veste

In slotfase gaat licht uit voor Ruinerwold.

Hoop. Het komt, gaat en is voor niemand helemaal hetzelfde. IJdele hoop, stille hoop, goede hoop: zaterdag moet het allemaal aanwezig zijn geweest onder de Ruinerwoldse aanwezigen. De realist verwachtte geen stunt, de pessimist bleef thuis bij de kachel zitten, maar de optimist zag kansen. De optimist, daar was de hoop op gevestigd. 
 
Doordat Jacco Huisman zelf met de bus op pad moest, kon deze niet op randje 16 worden geparkeerd. Hoofdtrainer Johnny Wassenaar schakelde snel en liet zien hoe de menselijke bus er uit kwam te zien. Het vertrouwen groeide en realisme/pessimisme moest langzaam plaats maken voor optimisme. Met een kerstboom opstelling - niet die van Co Adriaanse maar een verdedigende variant - moest Olde Veste'54 van het scoren worden afgehouden.
 
De gasten uit Steenwijk hadden zich ogenschijnlijk ingesteld op een makkelijk avondje, want een flink aantal reserves mocht in de basis starten. Dan valt het in de praktijk toch vaak tegen. Mogelijke oorzaken: minder kwaliteit, wel kwaliteit maar niet lekker ingespeeld of een grote prioriteit om het eigen kunnen te bewijzen. Een strijdbaar Ruinerwold rook kon het Olde Veste nog wel eens lastig gaan maken.
 
Geheel in de lijn der verwachting had vooral Olde Veste vanaf minuut één de bal. Daarmee doemde al snel een probleem op voor de gasten. Dick Advocaat omschreef dit onlangs feilloos in de Feyenoord-docu 'Dat een woord - Feyenoord': 'Het probleem van veel de bal hebben, is dat je er vervolgens ook wat mee moet doen.' Dit viel tegen voor Olde Veste. Tot 30 meter van het doel liep het prima, maar dichterbij botste het al gauw op de Ruinerwoldse defensie, waren de combinaties ongelukkig en de voorzetten onzuiver. Ruinerwold hield vrij simpel stand en pas in de 43e minuut hielden de Ruinerwoldse supporters voor het eerst even de adem in. Bas de Vries kreeg een kans van dichtbij, maar de scrimmage verdween in de handen van Ewout Knol.
 
Ook na rust een soortgelijk spelbeeld. Daarom was het extra zuur dat Jason Huisman in de 52e minuut uit een corner de 0-1 knap binnenkopte. Wie dacht dat deze openingstreffer de ban voor Olde Veste zou doorbreken kwam bedrogen uit, want het bleef een wedstrijd. Ruinerwold kwam er af en toe gevaarlijk uit en uitgerekend de 15-jarige invaller Roan Huls had een penalty verdiend. De verder prima fluitende Jagt durfde het niet aan, waardoor het begin van een mogelijke sensatie uitbleef.
 
Het einde van een mogelijke sensatie kwam in de 70e minuut. De lichtmasten hielden er mee op, waardoor er niets anders op zat dan te verhuizen naar het kunstgrasveld. Hoewel dit gloednieuwe kunstgrasveld een topmat is, was er maar één ploeg die hier voordeel van had. Olde Veste had - gezien de voorkeur voor snel combinatiespel en het stroeve spel tot dusver - wel baat bij een ondergrond waarop het felle en fysieke Ruinerwoldse spel juist minder goed uit de verf kwam. 
 
Dat het 5 minuten na de 'verhuizing' 0-2 werd door Bas de Vries betekende dan ook het einde van de wedstrijd. Olde Veste hoefde niet langer bang te zijn dat het wel eens 'zo'n avond' kon worden en begon beter te voetballen. De flanken kwamen door en het creëerde grote kansen. Ruinerwold kwam er op de counter ook niet meer uit en toen Eikelboom in de 80e minuut de 0-3 maakte, dreigde het nog even op een grote score uit te lopen. 
 
Gebeurde er dan niets aan Ruinerwoldse zijde? Jawel. Aftrap-gate in de 81e minuut. Hoofdrolspeler en tot dusver schuldige: Stijn Smid. Tegenspeler en tevens medeverdachte: Bert de Boer. Centrale onderzoeksvraag: 'Werd Ruinerwolds balbezit strafbaar geschaad door de aftrap van Smid of de daaropvolgende aanname van De Boer?' Stijn heeft tot dinsdagavond 19.25 uur de tijd om een officieel statement op te maken. Bert de Boer zal zich na dinsdag beraden op het verweer. 
 
Los van Aftrap-gate maakte Eikelboom ook nog de 0-4 en kon Olde Veste na een zenuwachtige eerste 70 minuten uiteindelijk opgelucht adem halen. En zo was uiteindelijk toch weer alles oud en vertrouwd. Olde Veste bekert door, Tom en Jurrian houden hoop op een kampioenschap voor Arsenal en corona toont zich weer eens hardnekkig.  
 
Zondag staat de uitwedstrijd tegen Donkerbroek op het programma, waar Ruinerwold de eerdere goede lijn weer kan oppakken. Twee seizoenen geleden maakte Ruinerwold nog een pijnlijke 3-0 uitglijder in Friesland, dus hoog tijd om wat recht te zetten!
 
Met vriendelijke groet,
 
Chiel Kooiker


  Terug
Deel dit met anderen